top of page

máj. 07., K

|

Toldi mozi

SZOLGÁLÓLÁNY

Történelmi dráma két, eltérő társadalmi rétegből származó tinédzserlány szerelméről.

SZOLGÁLÓLÁNY
SZOLGÁLÓLÁNY

Időpontok és helyszínek

2024. máj. 07. 20:00 – 22:00

Toldi mozi, 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36–38

Részletek a filmről

Szolgálólány | május 7. | 20:00 | Nagyterem


Szlovákia / Csehország, 2023, 110 perc

Dráma / Történelmi / Romantikus film, eredeti nyelven, angol és magyar felirattal


TRAILER


A 15 éves szegény Anka közvetlenül az I. világháború előtt érkezik egy szlovák kisvárosból Prágába, hogy cselédlány legyen egy gazdag családnál. Megismerkedik Resivel, egy magas rangú, végletekig császárhű tisztviselő lányával, akit  születésétől fogva az Osztrák–Magyar Monarchia díszének és trófeájának szántak és neveltek. Anka és Resi, a két lány, akik ugyanabban az évben születtek, de a társadalmilag különböző oldalon állnak, egymásban lelki társra találnak. Legjobb barátnők, szeretők és egymás egyetlen reménységei lesznek a férfiak uralta világban.


A vetítés után egy beszélgetés erejéig vendégül látjuk Mariana Čengel Solčanská rendezőt, és Hana Lasicová forgatókönyvírót.

.

Mariana Čengel-Solčanská (*1978) – rendező és vendég

Mariana Čengel Solčanská Nyitrán született. A prágai Károly Egyetemen és a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen tanult, ahol politológia és kultúratudomány diplomát szerzett. A pozsonyi Zene- és Színművészeti Főiskola film- és televíziós szakán tanult film- és televíziós rendezést Martin Šulík rendező vezetésével. Jelenleg Pozsonyban él. Bár több filmjében és irodalmi művében – például a Tábornok, a Jánošík és A halottak pere – elsősorban történelmi témákkal foglalkozik, két politikai thrillert is készített (Elrablás, Disznó).


Hana Lasicová (*1981) – forgatókönyvíró és vendég

Hana Lasicová Pozsonyban született. A bécsi Közgazdasági Egyetemen közgazdaságtant, a párizsi Sorbonne Egyetemen pedig összehasonlító irodalmat tanult. Amellett, hogy író, színésznőként is dolgozik.


Szlovák Intézet

A budapesti Szlovák Intézet szlovák állami intézmény, melynek célja Szlovákia és Magyarország közötti kulturális kapcsolatok elősegítése. Az Intézet mindezt a szlovák nyelv és kultúra magyarországi terjesztésével, valamint rendszeresen szervezett kulturális (tudományos és művészeti) eseményeivel kívánja megvalósítani.


Share This Event

bottom of page